A fűtési szezon ugyan még messze van, azonban aki nem földgázt használ otthona melegen tartására a téli időszakban, annak jó előre gondoskodnia kell a fűtőanyagról. A gázfűtés előnye, hogy egyszerű, nincs vele különösebb teendő a termosztát csavargatásán kívül, viszont ennek a kényelemnek meg is van az ára a környezetre gyakorolt káros hatásai miatt. A fűtéssel kapcsolatban nem csupán a károsanyag kibocsátást kell ugyanis figyelembe vennünk a környezetvédelem szempontjából, hanem a fűtőanyag mivoltját, annak előállításának folyamatát is.

A gáz kezdve azzal, hogy egy nem megújuló energiaforrás, kinyeréséhez és otthonainkba történő eljuttatásához igencsak meg kell bolygatni a természet jól bevált rendszerét. Komfortos és olcsó, ami emberi szemszögből nézve kedvező, viszont ezzel a fűtési módszerrel nagy mértékű károkat okozunk a környezetünkben. Ezzel szemben fát alkalmazni, mint tüzelőanyagot, környezetbarát megoldásnak tekinthető. A fa egyrészt megújuló energiaforrás, melynek eltüzelésekor ugyan keletkeznek károsanyagok, de mindeközben, a kifejezetten tüzelőanyag céljára nevelkedő fák, ezeket semlegesítik. Összességében tehát a fatüzelés környezetre gyakorolt káros hatása semleges, és az ehhez szükséges körforgás fenntartható anélkül, hogy Földünk működését felborítanánk.

Mindezeken túl kandallóval fűteni otthonunkat igazán kellemes hangulatot tud teremteni. Érzésben más típusú melegséget áraszt, mint a gázfűtés, melyhez hozzájárul a tűz ropogó hangja is. A kandallók fabrikettel és tűzifával is működtethetők. Előbbi kis helyen tárolható, használata egyszerű, nem jár különösebb kosszal. Lassabban ég és tovább izzik, mint a tűzifa. A jó minőségű fabrikett természetes anyagokból, préseléssel készül, mesterséges kötőanyagokat nem tartalmaz. Használatra kész állapotban vásárolható meg, így további feldolgozást nem igényel. Sűrűségét tekintve körülbelül két-háromszorosa a fáénak, ezért kisebb mennyiség is elegendő belőle.

A tűzifa valamivel több munkát igényel. Első lépésként találni kell egy megbízható erdészt, akitől jó minőségű fát lehet beszerezni. Az aprítás emellett többnyire feláras szolgáltatás, ahogy a kiszállítás is, de ha nagyon szorgalmasok vagyunk, akkor előbbit ugyancsak meg tudjuk oldani magunktól. Ezután következik a tűzifa elrakodásának és szakszerű tárolásának kivitelezése, mely sok időt és energiát igényel. Ehhez ugyanis egy külön, félig nyitott, félig zárt, fedett helyiség szükséges, melyet optimális mértékben ér napsütés és egyben megfelelően szellőzik is. A tűzifát legkésőbb nyáron érdemes beszerezni, hogy a fűtési szezonra kellő mértékben ki tudjon száradni. Összetettebb dolog fával fűteni, viszont megvan a maga varázsa. Mindemellett a tudat, hogy a belefektetett munkával végső soron környezetünket óvjuk, azzal összhangban működünk, ad egy kiváló motivációt és pluszban egy jóérzést is.