Egy kertes ház rengetegféle előnnyel jár, így például arra is lehetőséget nyújt, hogy egy igazán hangulatos, kültéri kemencének adjon helyet. A kemencék rusztikusságuk mellett rendkívül praktikusak is egyben, és rengetegféle, jellegzetes ízvilágú ételt készíthetünk segítségükkel. A modern szabadtéri sütésre, főzésre vagy grillezésre alkalmas készülékek használata valamivel egyszerűbb, gyorsabb, viszont soha nem érhetnek fel a hagyományos építtetésű kemencék által képviselt értékekhez.

Mielőtt azonban kemence építtetésbe vágnánk, alaposan át kell gondolnunk a mérettel, funkcióval, elhelyezéssel kapcsolatos kérdésköröket. Az újonnan készülő kemence ugyanis nem sorozatgyártmány, tehát teljesen egyedi, abszolút az igényeinkhez szabható. Kis, közepes, de akár egészen nagy méretben is építtethető. A méretet többnyire a rendelkezésre álló hely határozza meg, illetve hogy mire is szeretnénk használni. Családi és baráti, nagyobb vagy kisebb létszámú összejövetelek során? Pizza, kenyér vagy esetleg hosszabb sütési időt igénylő ételek készítésére? Ezen kérdésekre a válaszok mind a kemence méretét, mind a kialakítását befolyásolják.

A kültéri kemence pontos helyének meghatározásához arra is gondolnunk kell, hogy milyen távolságra építtessük a háztól. Amennyiben túl messze kerül, számolnunk kell a beltéri konyha és kemence közti ingázással. Ez persze kiküszöbölhető a nyersanyagok előzetesen történő kikészítésével a kültéri kemence mellé. Ha viszont nagyon közel építtetjük a kemencét, akkor – a széljárástól függően – előfordulhat, hogy a sütés-főzés során keletkező füst otthonunkba is bejut.

A kemence alapozása körülbelül 80-90 centiméter mélységű kell legyen. Ez alá célszerű még nagyobb szemcséjű sódert vagy köveket rakni. Ezek ugyanis elvezetik a vizet az alapozás aljától, így csökkentve a szétfagyás kockázatát. Az alapozás tömörített sóderből vagy kövekből álló ágya körülbelül 15-20 centiméteres vastagságú kell legyen. A kemence főfalai alá sávalap készítése szükséges, az alap merevítéséhez pedig acélhálót kell alkalmazni. A megszáradt alapozásra még egy vízszigetelő réteget kell készíteni, majd ezután kezdődhet a kemence falainak építése.

A falakat régi típusú, nagyobb méretű téglákból érdemes felhúzni, melyek megfelelő mértékben masszívak és rugalmasak egyben. A felépített kemencének – száraz és meleg idő esetén – körülbelül 2-3 hetet kell száradnia. Ezt követően kezdődhet csak meg a beüzemelési fázis, melynél rendkívül fontos a fokozatosság, a kemence hosszú élettartamának elérése érdekében. Ez azt jelenti, hogy az első alkalmakkor csak egy maréknyi fát szabad eltüzelni, majd pár nappal később már ennek dupláját, és végül másfél-két héttel később lehet először nagyobb tüzet rakni benne. Amennyiben ezt nem tartjuk be, az a kemence szétrepedéséhez vezethet.