A cserépkályhák nagyobb volumenű karbantartást, mint például szakszerű koromtalanítást, szerkezeti javításokat körülbelül három évente igényelnek. Ettől függetlenül azonban élettartamuk növelése érdekében vannak olyan karbantartási célzatú feladatok, melyeket használatuk során gyakrabban el kell végezni.

A teljesebb körű felújítást inkább érdemes szakemberre bízni. Ehhez ugyanis első lépésként meg kell bontani a cserépkályha tetejét, hogy hozzá lehessen férni a füstcsőhöz, annak takarítása, valamint a füstjáratok koromtalanítása céljából. Ilyenkor sor kerülhet a tűztér javítására is, melyet tűzálló habarcs rögzítésével lehet megerősíteni. Ezeket követően illeszthető vissza a tető, illetve fugázható a cserépkályha. Maga a koromtalanítás változó időszakonként válik szükségessé, melyben a tulajdonosok hozzáállása nagy szerepet játszik. Amennyiben helyesen használják, megfelelő tüzelőanyaggal, akkor előfordulhat, hogy 5 év eltelte után sem jelennek meg számottevő jellegű koromlerakódások.

A cserépkályhák megfelelő használatának alapjai közé tartozik a hamugyűjtő tér rendszeres takarítása, amikor annak több mint a fele megtelt. Emellett fontos a rostély folytonos tisztán tartása is, hiszen ezen keresztül kapja a tűztér az égéshez szükséges levegőt. Ebből adódóan nem szabad hagyni, hogy a rostélyt befedje a hamu, az el nem égett fadarabkák vagy egyéb hulladékok. A cserépkályha élettartamának hosszú ideig történő megőrzésében kiemelt szereppel bír a tüzelőanyag fajtája. Kizárólag teljes mértékben kiszáradt tűzifát szabad alkalmazni. Nem kerülhet a tűztérbe semmiféle olajos anyag, még olajos magvak héja sem, ugyanis ezek robbanást válthatnak ki.

A cserépkályha külsejének takarításakor nem szabad semmiféle vegyszert, illetve karcoló vagy súroló hatású eszközt alkalmazni. Egyszerűen száraz ruhával, esetleg puha sörtéjű kefével szabad csak tisztítani. Mindezek mellett fontos tudni azt is, hogy használaton kívül, a cserépkályha ajtajait és nyílásait mindig zárva kell tartani.

A fűtési időszak lezártával érdemes egy picit jobban áttakarítani és átellenőrizni a cserépkályhát, annak elemeit. Ilyenkor kerülhet sor a tűztér és füstjáratok aprólékosabb tisztítására. Emellett persze a kéményt is ajánlatos szakemberrel tisztíttatni, valamint ellenőriztetni. Jobb a fűtési szezon végén letudni ezeket, hogy a következő időszakot ne kellemetlen meglepetésekkel, nem várt kiadásokkal kezdjük.