A megfelelő tüzelőanyaggal, helyes metódussal megrakott tűz a kemence tűzterében alapvető feltételeit képezik ezen sütőberendezések helyes használatának. Emellett azonban gondolni kell a felfűtési hőfokra is. Az elektromos vagy gázüzemű sütőknél is más hőfokon sütjük a kelt tésztás ételeket, mint például a húsokat, halakat. Ezt egy kemence esetében is be kell állítani (hacsak nem szeretnénk nyers vagy éppen szénné égett ételeket enni), de ez nyilván nem egy gombnyomás vagy -tekerés következtében fog megtörténni.

A kemence sütőterének hőmérsékletéről erre kifejlesztett hőmérő segítségével bizonyosodhatunk meg a legpontosabban és legegyszerűbben. A sütőtérbe helyezhető hőmérő többnyire rozsdamentes fémből készül, 0°C és 300°C fok közötti hőmérséklet mérésére alkalmas. Létezik a kemence ajtóba építhető hőmérő is, melynek előnye, hogy nem kell minden egyes sütés alkalmával ki- és betenni. Folyamatosan leolvashatjuk a kemence sütőterének hőmérsékleti változásait, így kezelve a tüzet az adott ételnek megfelelő sütési hőmérséklet eléréséig. Ezek mellett a kemence falába építhető hőmérőt is választhatjuk. Ennek mérési tartománya magasabb, egészen 500-700°C értékig is képes mérni.

Amennyiben javarészt hús sütésére tervezzük használni a kemencét, az étel hőmérsékletét mérő eszközt is alkalmazhatjuk. Ez a típus a sülő hús belső hőmérsékletéről ad információt. Szárnyasok esetében az ideális érték 85-90°C, pulykánál ennél alacsonyabb, körülbelül 80°C is megfelelő lehet, míg sertés és marhahúsnál 70-75°C a célérték, mely függ attól, hogy mennyire szeretnénk a húst átsütni.

Tésztafélék sütésekor hagyományosabb módszerrel is tesztelhetjük, hogy a kemence tűztere készen áll-e a sütésre. Ilyen esetben lassú felfűtést követően egy kis lisztet kell szórni a sütőtér aljára. Amennyiben a liszt nem kezd el barnulni, akkor még túl alacsony a sütőtérben lévő hőmérséklet. Ha szépen aranysárga színűvé változik, az jelenti azt, hogy a kemence tökéletesen felfűtött annyira, hogy tésztát lehessen sütni benne. Amikor pedig viszonylag rövid idő alatt megfeketedik a tesztként kiszórt liszt, akkor a kemence túl magas sütési hőmérséklettel rendelkezik, így még érdemes várni a tésztás étel behelyezésével.

A szükséges hőmérséklet elérésekor a kémény és ajtók huzatszabályzóit ajánlatos elzárni. Ezzel tovább meg lehet tartani a kívánt hőmérsékletet további tűzifa felhasználása nélkül is. Amennyiben hosszabb sütési időt igénylő ételt készítünk, akkor persze a tüzelőanyag folyamatos pótlásáról is gondoskodni kell. Egy kenyérlángos például a 220 fokos sütőtér elejébe helyezve kevesebb mint negyedóra alatt tökéletesen megsül, míg a húsételeknek nyilvánvalóan sokkal több időre van szükségük. Utóbbiakat hagyományos, mázas edényekben ajánlatos a sütőtérbe helyezni, lehetőleg fedővel. A sima tésztaételekhez a normál sütő tepsik is kiválóak.