A kandallóépítés fortélyait alapvetően bárki el tudja sajátítani, akinek van hozzá ideje, motivációja. Ez azonban egy külön szakma, egy hivatás, melynek alapjai egy képzés keretein belül ugyan megtanulhatók, de azt követően rengeteg gyakorlást és tapasztalatszerzést igényel. Emellett természetesen a kandalló építésre hatóságok által előírt szabályozások vannak érvényben, melyeket az MSZ 845-ös szabvány – „égéstermék-elvezető berendezések tervezése, kivitelezése és ellenőrzése” – foglal magába.

Egy kandalló még nem megfelelő használat esetén is veszélyes lehet; hát még ha házilag vagy nem képzett szakember által van kivitelezve. Hivatalosan egyébként is csak képesítéssel rendelkező személy építhet kandallót, kivitelezői nyilatkozat biztosítása mellett. Amennyiben tehát kandalló nyújtotta melegre, illetve varázslatos hangulatra vágyunk, mely nem hordoz magában rejtett veszélyeket, akkor hozzáértő és tapasztalt szakemberhez forduljunk ennek megvalósítása érdekében.

Rengetegen úgy gondolják viszont, hogy a kandalló építő szakemberek túlárazva dolgoznak. Miért kerül olyan sokba egy téglákból összerakott kis építmény? Nos, először is fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy a kandallóhoz nem hagyományos alapanyagokra van szükség, hanem annak üzemelési hőmérsékletének megfelelő, tűzgátló és szigetelő anyagokra. A kandalló felületi hőmérséklete több száz fok, így például hagyományos téglákból alapvetően nem is lehetne felépíteni, mert azok hőterhelhetősége közel sem felel meg a célnak. Ezt megfelelő szigeteléssel lehet csak kiküszöbölni, biztosítva a hőmérsékleti tartományon belüli hőfokot. Ugyanez igaz a tűzgátló gipszkartonra, mely vízkristály tartalma miatt ugyan képes a tűz terjedésének megakadályozására egyszeri alkalommal. Folyamatosan, órákon keresztül fennálló 50 fok feletti hőmérséklettel azonban ez az anyag sem terhelhető közvetlenül, maximum kiváló szigeteléssel lehet erre a feladatra alkalmas.

Kandallóépítésre közvetlenül azok az anyagok alkalmasak, melyek tűzgátlóak, nem deformálódnak 900 fokos hőmérséklet esetén sem, valamint statikai és szilárdsági adottságaik is eleget tesznek a kritériumoknak. Ilyenek többek között a kalcium szilikátból gyártott építőelemek, a duzzasztott vermikulitból és szervetlen kötőanyagokból készített grenamat AL panelek, a samott alapú termékek, vagy a tűzálló beton. A lehetőségek tárházába sorolható még az égetett kerámia is, a kályhacsempék, a hőálló habarccsal falazott tömör téglák.

Ezek a speciális alapanyagok már önmagukban jelentősebb költségeket jelentenek, melyek mellett még számolni kell a tervezés és kivitelezés díjaival egyaránt. Elő kell készíteni a kandalló telepítéséhez szükséges feltételeket, továbbá meg kell oldani az égéstermék elvezetését és a szükséges levegőellátást. A kandalló építés összességében egy komplex procedúra, a helyszíntől függően teljesen egyedi megoldásokat kíván, a végeredmény azonban felbecsülhetetlen értékkel bír.