A cserépkályha az egyik leggazdaságosabb fűtőberendezésnek tekinthető, hiszen kitűnő hőleadó képességgel bír, és kialakításából adódóan hosszú ideig tartja a meleget. Mindemellett azonban lényeges szempont az is, hogy ökologikus megoldást nyújt otthonunk fűtésére.

Belső szerkezetének kialakítása révén a füst a kályha belső járataiban kering, lassan hűl csak le, és sok hőt hagy hátra. A kályha falát alkotó agyagrétegek pedig kiválóan megtartják a meleget. Alapanyagait tekintve agyagból, samott téglából és a külső kályhacsempékből tevődik össze. Az agyag, illetve különféle fajtái Földünk leggyakrabban képződő felszínközeli kőzet-előfordulásai, mely agyagásványokból, kvarcszemcsékből, szerves szennyeződésekből, meszes vagy kovasavas kötőanyagokból áll. Hazánkban is rengeteg területen, nagyobb mennyiségben fordul elő. Igen változatosan kihasználható lehetőségeket rejt, így többek között építő- és szigetelőanyagok készülhetnek belőle, fazekas és finomkerámiai alapanyagként ugyancsak hasznosítják, illetve a tégla és cserépiparban is elterjedt alkalmazása.

A cserépkályha külső rétegét mázas csempék alkotják. Ezek gyakorlatilag bármilyen szín és formaválasztékban kaphatóak, elkészíthetők, így teljes mértékben az egyedi ízléshez, az adott helyiség stílusához szabhatóak. Ebből adódóan ugyancsak nagy előnye a cserépkályhának, hogy a szakszerűen, a megrendelő elképzelései alapján megalkotott kályha a szoba monumentális díszét fogja képezni. A hideg időszakban a ház legmelegebb pontjaként pedig olyan érzést kelt, mintha otthonunk szíve lenne.

A tűztér, a kályha belső része samott téglából készül, mely gyakorlatilag kétszer kiégetett agyagot takar. Kiváló hőálló és hőtartó adottságokkal rendelkezik, melynek következtében gazdaságos fűtőberendezés építhető. A mázas csempék és a samott téglák közötti bélésanyagot cserepek, valamint tapasztott agyag alkotja, míg a csempék és cserepek közei lágy agyaggal kerülnek kitöltésre. Az agyagpéphez kevés só vagy homok hozzáadásával, szükség esetén mérsékelni lehet a repedési hajlamot. A cserépkályha ajtókat öntöttvasból állítják elő, olykor vas kerettel kiegészítve. E tekintetben ajánlatosabb a kisebb méret, hiszen az kevesebb hőveszteséget okoz. A nagyobb, ám kétségkívül látványos ajtók sajnos kevésbé gazdaságos megoldást nyújtanak.

Napjainkban már több kályha építéshez használt anyag is előkerült, mint a cement, illetve speciálisabb műanyagok. Ezek azonban egyrészt nem ökologikusak, másrészt annyira szorosan tapadnak egymáshoz az ilyen elemek, hogy szétszedést követően teljesen használhatatlanná válnak. Olykor még a külső csempék sem maradnak épek. Fontos ugyanis tudni, hogy a megfelelő anyagokból, valamint szakértelemmel épített cserépkályhák gyakorlatilag örök életűek. Amennyiben a mázas csempéket nem éri közvetlenül tűz vagy füst, és óvatosan bánnak velük, akkor egy régi kályháról lebontva, igazából bármennyi ideig újra használhatóak.